Giriş
Arykanda antik kenti, Antalya ili, Finike ilçesi, Arif Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Yamaç Hamamı[1] , Devlet Agorası’ndan Akropolis’teki Ticaret Agorası’na doğru batıya yönelerek çıkan dar bir merdivenli yolun batısında yer almaktadır. Yamaç Hamamı’nın kuzeyindeki kazılara 2012 yılında başlanmış ve aralıklarla 2017 yılına kadar devam edilmiştir[2] . Doğu-batı yönünde, ana kayanın kesilmesiyle oluşturulan yaklaşık 29,00 metre uzunluğundaki bir alanda, ortak duvarları kullanan, düzgün olamayan dikdörtgen plana sahip altı mekân saptanmıştır (Fig. 1). Bu mekanlardan işlik olarak kullanılan en doğudaki mekânın üzerine ikinci evrede dairesel planlı bir kireç ocağı, üçüncü ve son evresinde ise işlevi tam olarak kesinleşmemiş dinlendirme havuzları tespit edilmiştir. Dükkanlar ve işlik, güneyde 810,30 ila 810,60 metre kotunda, yaklaşık 2,00 metre genişliğinde kireç taşı plakalar ile kaplı bir yola açılmaktadır. İlk evresi bir yangın tabakası ile sona eren bu alandaki mekânlarda sikkeler dışında; taş terazi ağırlıkları, bronz figürinler, adak sunakları, adak steli ve bir altar tablası, çok sayıda maden (bronz, kurşun) buluntularla birlikte in situ depolama kapları ele geçmiştir.
Önemli buluntu gruplarını içeren Yamaç Hamamı’nın kuzeyindeki mekânlardan toplam yetmiş yedi adet sikke ele geçmiştir. Bu sikkelerden okunabilen altmış yedi sikke MÖ 4. yüzyıl ile MS 4. yüzyıl aralığına tarihlendirilmektedir. Yetmiş yedi sikkeden on adedi ise yoğun korozyon nedeniyle tanımlanamamaktadır. Ele geçen sikkelerin materyal dağılımı da şöyledir: altısı gümüş, on dokuzu antoniniani ve elli ikisi bronzdur. Bu sikkeler öncelikle bir değerlendirme ve son kısımda da bir katalog ile okuyucuya sunulmuştur.
Helenistik Dönem Krallık Sikkeleri
Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde yapılan kazılarda üç adet Makedonia, bir adet Ptolemaios ve bir adet Seleukos Krallığı olmak üzere Helenistik Dönem’e tarihlenen toplam beş adet bronz sikke ele geçmiştir. Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde üç örneği bulunan Makedonia Krallığı (Kat. No. 1-3), kentte 1971-2000 yılları arasında ele geçen sikkeler içerisinde toplam on sekiz adet bronz örnek ile temsil edilmektedir[3] . Bu sikkelerden sekiz adeti ve Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde ele geçen iki adeti Herakles başı/yay ve Herakles sopası tipi olup geçmiş yıllarda ele geçen on adet ile Yamaç Hamamı’nın kuzeyinden bir adet sikke ise kalkan/miğfer tipini oluşturmaktadır. Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde ele geçen sikkelerin arka yüzlerindeki darphane işaretinin okunamaması nedeniyle darphaneleri kesin olarak belirlenememiştir. 1971-2000 yılları arasında ele geçen sikkeler içerisinde de üç Makedonia, bir Tarsus, iki Mylassa/Miletos darphanesi işaretli ve on iki adet darphanesi saptanamayan örnek bulunmaktadır. Her yerde geçerli olan ve talep gören gümüş tetradrahmi ve drahmiler geniş bir coğrafyada el değiştirerek dağılım gösterirken, bronz sikkelerin dağılımı basıldıkları darphanelerin hizmet ettikleri merkezlerle sınırlı olmalıdır. Fethiye Müzesi koleksiyonundaki örnekler içerisinde özellikle Batı Anadolu’daki darphaneler yoğunluk göstermektedir[4] . Bu bağlamda darphanesi belirlenemeyen Arykanda buluntularının da yakın darphanelerle ilişkili olduğu düşünülebilir.
Ptolemaios Krallığı, Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde ele geçen I. Ptolemaios Soter’e ait bir adet bronz sikke ile temsil edilmektedir (Kat. No. 4). 1971-2000 yılları arasında ele geçen sikkeler içerisinde ise üç adet bronz örnek yer almaktadır[5] . Arykanda’da 1971 yılından günümüze kadar yapılan kazılarda Lykia Bölgesi’ndeki hâkimiyeti uzun süren Ptolemaios Krallığına ait[6] az sayıda sikke ele geçmiştir[7] . Lykia Bölgesi’ndeki Ptolemaios hâkimiyetinin Milyas Bölgesi’nden öteye geçmemiş olması ve Milyas’ın bir sınır oluşturduğu kabul edilmektedir[8] . Ptolemaioslar Dönemi’ne ait az sayıdaki sikke ve Mısır kökenli küçük buluntulardan kentteki Ptolemaios hâkimiyetine dair bir şey söylemek şimdilik güç olsa da kentin Akropolisindeki kazıların devam etmesiyle gelecekte daha kesin verilere ulaşılabilecektir.
Seleukos Krallığı, Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde bir örnek ile temsil edilirken (Kat. No. 5) 1971-2000 yılları arasında bu döneme ait toplam on beş sikke ele geçmiştir[9] . Kentteki Seleukos Krallığı’na ait sikkeler içerisinde en yoğun temsil edilen tipte; ön yüzde Apollon başı ve arka yüzde Apollon ayakta, sola dönük, sağdaki tripota kolunu yaslamaktadır. Bu tip III. Antiokhos Dönemi’ne ve Sardis Darphanesi’ne atfedilmektedir[10]. III. Antiokhos MÖ 197/6 yılında Lykia Bölgesi’ni ele geçirmiş ancak MÖ 190 yılında Antiokhos’un Magnesia Savaşı’nda yenilmesiyle Roma’nın egemenliği altında kalan bölge MÖ 188/187’de Rhodos’a verilmiştir. III. Antiokhos’un Lykia Bölgesi’nde kısa süren hakimiyetine rağmen Arykanda’da ele geçen sikkelerin yoğunluğu dikkat çekicidir. Ayrıca kentte ele geçen ve askeri bir sympolitia anlaşması olan yazıt, Suriye’de askerlik yapan Arykanda ve Tragallassos halkının birbirlerine yardım ettikleri ve III. Antiokhos’un yardımlarından birlikte faydalandıklarını aktarması açısından da önemli bir yere sahiptir[11]. Seleukos Krallığı sikkeleri ve söz konusu yazıtın dışında Arykanda’da ele geçen kent sikkeleri ve epigrafik verilere bakıldığında kentte Daphne adında bir phyle ve Apollon Daphneus kültü kurulduğu[12], yeni bir yazıt ile de kentin teritoryasında Seleukos Krallığı ile ilişkili Zeus Nikephoros kültünün varlığı saptanmıştır[13]. Kentte Ptolemaios Krallığı’na göre Seleukos Krallığı’na ilişkin verilerin daha yoğun olması Arykanda halkının Suriye’de askerlik yapması ile ilişkili olmalıdır.
Yunan ve Roma Şehir Sikkeleri
Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde tanımlanabilen toplam yirmi bir adet Yunan ve Roma şehir sikkesi ele geçmiştir. Bu sikkeler, Rhodos (Karia), Hierapolis (Phrygia), Arykanda ve Podalia (Lykia), Attaleia ve Perge (Pamphylia), Termessos Maior (Pisidia) darplarından oluşmaktadır. Sikkeleri temsil edilen kentlere bakıldığında aynı bölge ve komşu bölge kentleri dikkat çekmektedir. Lykia’nın batısındaki Karia Bölgesi kentlerinden Rhodos darbı biri gümüş diğeri bronz olan iki adet sikke bulunmaktadır. Bu iki sikkeden iyi korunmuş durumda olanı yak. MÖ 170-150 yıllarına tarihlenen gümüş sikkedir ve arka yüzünde magistrat adı “ΔEΞAΓΟΡΑΣ” olarak okunabilmektedir (Kat. No. 6)[14]. Bölgenin MÖ 188/187’de Rhodos’a verilmesinin ardından Lykialılar’ın Rhodos yönetimine karşı çıkma mücadeleleriyle bölge MÖ 168/167 yılında Roma Senatosu tarafından bağımsız ilan edilmiş ve bölge Lykia Birliği tarafından yönetilmeye başlamıştır[15]. Bu döneme ait kentte ele geçen buluntulardaki yoğunluk da ticaret hayatının canlı olduğunu düşündürmektedir[16]. Ayrıca kentin akropolisinde yer alan, inşası MÖ 4. yüzyıl sonu 3. yüzyıl başına tarihlendirilen Helios Tapınağı ve kültü[17], Arykanda’nın Rhodos ile kültürel olarak ilişki içerisinde olduğunu göstermektedir. Kentte önemli bir yere sahip olan hem Helios kültü hem de ticaret ile ilişkili buluntuların yoğunluğuna rağmen 1971 yılından günümüze kadar ele geçen Rhodos sikkeleri oldukça düşük bir orana sahiptir[18].
Karia Bölgesi’nden sonra Phrygia Bölgesi’ndeki Hierapolis antik kentine ait bir adet MS 2. veya erken 3. yüzyıla (yak. 100-218) tarihlendirilen ve ön yüzünde Asklepios’un defne çelenkli büstü, arka yüzünde Nemesis tasviri bulunan bronz sikke yer almaktadır (Kat. No. 8). Bu örnek dışında kentte 1988 yılında Ticaret Agorası yedinci dükkanında yapılan çalışmalarda da bir adet bronz sikke ele geçmiştir[19]. MS 2. yüzyıla tarihlenen bu sikkenin ön yüzünde Lairbenos büstü, arka yüzünde de Apollon Kithrodos yer almaktadır. Phrygia Bölgesi’ndeki Hierapolis antik kentine ait sikkeler, Arykanda’da 1971 yılından günümüze kadar yapılan çalışmalarla toplam iki örnek ile temsil edilmektedir.
Phrygia Bölgesi’nden sonra Lykia Bölgesi’ne ait toplam on üç adet sikke içinden ilki Zemuri Beyi Perikle’ye ait MÖ 382-360 yıllarına tarihlenen bir bronz sikkedir. Sikkenin ön yüzünde Pan? başı ve arka yüzünde triskeles tasviri bulunmaktadır (Kat. No. 9). Bu sikkenin ön yüzündeki başın cepheden mi profilden mi olduğu korozyon nedeniyle tam anlaşılamasa da cepheden olduğunu varsaymak daha doğru olacaktır. Ancak literatürde Perikle’ye ait bronz sikkelerin ön yüzünde tasvir edilen Pan başı betimleri cepheden değil profilden resmedilmiştir. Bilinen bronz örneklerde henüz cepheden başa rastlanmamıştır. Arykanda antik kenti bütününde 1971-2000 yılları arasında ele geçen sikkeler içinde Perikle’ye ait toplam on yedi adet bronz örnek bulunmaktadır. Bu örneklerden on biri, Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde ele geçen örnekle aynı olup ön yüzde tasvir edilen başın verilişi farklılık göstermektedir[20]. Diğer altı örnekte ise ön yüzde sağa doğru zıplayan keçi protomu ve arka yüzde triskeles tasvirleri yer almaktadır[21]. Arykanda kentinde toplam on sekiz örnek ile temsil edilen Zemuri Beyi Perikle sikkeleri hem bölgede hem de Anadolu’da basılan ilk bronz darplar olması açısından önemli bir yere sahiptir[22]. Ön yüzlerinde Pan başı ve zıplayan keçi protomu olarak iki farklı tipin kullanıldığı Perikle’ye ait bronz sikkeler bölgede Dynastik Dönem’e dair en çok bilinen örneklerdir. Bu sikkelerin arka yüzünde yer alan triskeles tasviri de bölgedeki Dynastik darplarda bir nevi ortak sembol olarak kullanılmış gibidir[23].
Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde ele geçen Lykia Bölgesi’ne ait on üç sikkeden sekiz adeti Lykia Birlik darplarıdır. Bu sikkelerden Periyot II bölge gümüşlerinden bir, Periyot III şehir bronzlarından dört, Periyot IV bölge gümüşlerinden bir ve Periyot V bronzlarından iki adet bulunmaktadır. Periyot II gümüşleri[24] grubunda yer alan Phaselis kentine ait arka yüzünde “ΦAΣHΛI” lejantlı sikke (Kat. No. 10), pseudo-birlik olarak adlandırılan örneklerdendir[25]. Bu örnekler kentin korsanlarla olan ilişkileri nedeniyle birlikten ayrıldıktan sonra Lykia lejantı yerine aynı tipte darp ettiği otonom sikkelerdir. Dört örnekle temsil edilen Periyot III şehir bronzları [26], Periyot II bölge gümüşleri gibi benzer tipte “ΛYΚΙΩΝ” yazısı ile birlikte ancak şehir kısaltmalarının eklendiği darplardır[27] (Kat. No. 11-14). Bir örnekle temsil edilen Periyot IV bölge gümüşleri[28], Kragos (Akdağ) ve Masikytos (Bey Dağları) olarak adlandırılan iki bölge etnikleri ile beraber Kragos’ta Ksanthos, Tlos, Telmessos ve Masikytos’ta Myra kentlerinin kendi adlarına darp ettikleri sikkelerdir[29]. Arykanda Yamaç Hamamı buluntusu, Periyot IV’ün MÖ 48-43 Iulius Caesar Dönemi’ne tarihlendirilen seri 1 Kragos örneğini temsil etmektedir (Kat No. 15)[30]. Bu grupta son olarak Periyot V[31], Yamaç Hamamı Kuzeyi buluntuları içerisinde C serisi Kragos ve G serisi Kragos örnekleri ile temsil edilmektedir (Kat. No. 16-17)[32].
Lykia Bölgesi’ne ait sikkelerden üç adeti Arykanda kentine ait darplardır. Bunlardan ilki MÖ 2. yüzyıl sonu ile 1. yüzyıl başlarına tarihlenen ve ön yüzünde ışın taçlı Helios başı, arka yüzünde de Apollon Daphneus tasviri ve “AP” monogramı bulunan sikkedir (Kat. No. 18)[33]. Ön yüzde tasvir edilen Helios başı, bazı yayınlarda Sozon[34] olarak tanımlanmıştır[35]. Sozon’a dair kentte 1971 yılından günümüze kadar yapılan kazılarda epigrafik ve arkeolojik herhangi bir veri tespit edilmemiştir. Güneş tanrısı Helios’a ilişkin ise kentte epigrafik, arkeolojik ve antik kaynak verileri mevcuttur[36]. Özellikle Rhodoslu Pindaros’un takipçisi olan şairlerden birine ait bir epigramda Arykanda’daki Helios Tapınağı ve kültünden söz edilmektedir[37]. MÖ 4. yüzyıl sonu 3. yüzyıl başına tarihlendirilen tapınak[38] ve tüm veriler göz önünde bulundurulduğunda, sikke üzerindeki tasvirin Helios olması daha mümkündür. Ön yüzünde Helios başı betimli bu sikkelerin arka yüzündeki tasvir Apollon Daphneus olarak tanımlanmıştır[39]. Kentte ele geçen ve Geç Hellenistik Dönem’e tarihlenen bir yazıta göre kent teritoryumunda Daphniai adında bir phyle ve Apollon Daphneus kültünün kurulduğu bilinmektedir[40]. Seleukos Krallığı’nın bölgeye hâkim olduğu dönemde kente girdiği düşünülen kült ile bağlantılı olarak kentin söz konusu otonom sikkelerinin arka yüzündeki Apollon da bu kült ile ilişkilendirilmektedir. Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde ele geçen Arykanda darplarından ikisi ise Roma İmparatoru III. Gordianus Dönemi’nde (MS 238-244) basılan sikkelerdir. Ön yüzünde imparatorun defne çelenkli büstü tasvir edilen bu sikkelerin arka yüzünde “AΡYKAN-δ-EωN” lejantı ile birlikte birinde dörtnala giden at üzerinde Helios[41] (Kat. No. 19) ve diğerinde askerî giysili ve miğferli Ares (Kat. No. 20) tasviri yer almaktadır.
Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde ele geçen sikkelerden bir adeti Podalia kentinde Roma İmparatoru III. Gordianus’un (MS 238-244) eşi Tranquillina (Augusta) adına basılan sikkedir[42]. Ön yüzünde imparatoriçenin büstü ve arka yüzünde Arykanda örneği ile benzer askerî giysili ve miğferli Ares tasvir edilmiştir (Kat. No. 21).
Lykia Bölgesi, İmparator Claudius Dönemi’nde, (MS 43) Roma tarafından ilhak edilerek otonomisini kaybetmiştir[43]. Roma İmparatorluğunun kontrolündeki bir eyalet statüsünde olduğu dönemde, bölgeyi etkileyecek ölçüde iki büyük deprem meydana gelmiştir[44]. MS 141 yılındaki ilk depremde hasar gören kentlerdeki yapılar, Rhodiapolis’li bir zengin olan Opramoas’ın yardımlarıyla kısa sürede onarılmıştır[45]. İkinci büyük deprem ise MS 5 Ağustos 240 tarihinde meydana gelmiştir ve yarattığı etki ilki kadar kolay atlatılamamıştır. Çünkü depremin meydana getirdiği hasara, dönemin askerî başarısızlıkları ve yönetimdeki sorunların da eklenmesi Roma kadar eyaletleri de olumsuz etkilemiştir. Özellikle depremde tahrip olan yapıların onarılması için İmparator III. Gordianus tarafından Bölgedeki kentlere sikke darp etme yetkisi verilerek, ekonomik sıkıntılar çözümlenmeye çalışılmış olmalıdır[46]. Lykia’daki kentler, Roma İmparatorluk Dönemi’nde İmparator III. Gordianus Dönemi dışında kendi adlarına sikke darp etmeyen Anadolu’daki tek bölgedir. Ancak Lykia Bölgesi’nin komşuları olan Karia, Pamphylia ve Pisidia eyaletlerininse oldukça zengin bir sikke repertuarına sahip olası dikkati çekicidir.
Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde Pamphylia Bölgesi Attaleia ve Perge kentlerine ait birer adet sikke ele geçmiştir. Attaleia sikkesi, Marcus Aurelius Dönemi’ne (161-180) ait bir darp olup imparatorun ön yüzde tasvir edilen büstü ile kullanılan arka yüz tipine literatürde rastlanmamıştır (Kat. No. 22)[47]. Perge’ye ait sikke ise İmparator III. Gordianus’un (238-244) eşi Trnquillia (Augusta) adına basılan Perge ile Side ittifakı darbıdır (Kat. No. 23). Arykanda’da 1971 yılından günümüze kadar yapılan çalışmalarda bu tip bir sikke ele geçmemiş olup bunlar ilk örneklerdir[48].
Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde yapılan çalışmalarda Pisidia Bölgesi kentlerinden Termessos Maior’a ait üç sikke ele geçmiştir. Bu sikkelerden ikisinin ön yüzünde Zeus’un defne çelenkli başı ve üçüncüsünün ön yüzünde de Solymos’un miğferli ve zırhlı büstü yer almaktadır. Zeus’un defne çelenkli başının tasvir edildiği sikkelerden ilkinin arka yüzünde sola koşan at ve diğerinin arka yüzünde ise at protomu ve altta şimşek demeti tasvir edilmiştir (Kat. 24-25). Miğferli ve zırhlı tasvir edilen Solymos büstlü sikkenin arka yüzünde de Solymos ayakta betimlenmiştir
Arykanda’da ve Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde ele geçen Yunan ve Roma şehir sikkeleri içerisinde temsil edilen darphanelere bakıldığında genellikle kentin kara yolları ile bağlantılı olduğu komşu bölgelerdeki kentlerin sikkelerinin daha yoğun olduğu görülmektedir (Fig. 2). Bu da kentin yakın çevresindeki kentler ile daha yoğun ticari ilişkileri olduğuna işaret etmektedir.
Roma İmparatorluk Sikkeleri
Yamaç Hamamı kuzeyinde yapılan çalışmalarda Roma İmparatorluk Dönemi’ne tarihlenen yirmi yedi adet sikke ele geçmiştir. Bu sikkeler içinde İmparator Vespasianus’a (68-79) ait biri gümüş biri bronz olan iki adet, Traianus’a (98-117) ait bir adet gümüş, Hadrianus’a (117-138) ait iki adet bronz, Antoninus Pius’a (138-161) ait iki adet bronz, Marcus Aurelius’a (161-180) ait bir adet bronz, Severus Alexander’ın (222-235) Annesi Iulia Mamaea’ya ait bir adet bronz, III. Gordianus’a (238-244) ait iki adet bronz, I. Philippus’a (Arab) (244-249) ait bir adet antoninianus, Traianus Decius’a (249-251) ait iki adet antoniniani, Trebonianus Gallus’a (251-253) ait bir adet sestertius, I. Valerianus’a (253-260) ait bir adet antoninianus, Gallienus’a (253-268) ait sekiz adet antoniniani, Gallienus’un eşi Cornelia Salonina’ya ait bir adet antoninianus, Claudius Gothicus’a (268-270) ait beş adet antoniniani, Quintillus’a (MS 270) ait bir adet antoninianus ve Probus’a (276-282) ait bir adet antoninianus bulunmaktadır. 3. yüzyıl ortalarından itibaren başlayan ekonomik kriz ile 3. yüzyılın ikinci yarısında dolaşıma giren ve gümüş oranı oldukça düşürülerek değer kaybeden antoninianus, dolaşımdaki ana para birimi olmuştur. Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde ele geçen buluntular içerisinde bu birim on dokuz adet sikke ile temsil edilmektedir[49].
Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde ele geçen toplam yetmiş yedi sikkeden elli dokuzu tanımlanabilmiş, sekiz adet sikkenin dönemi, kenti veya imparatoru belirlenememiş ve on sikke ise yoğun korozyon nedeniyle hiç tanımlanamamıştır. Tanımlanabilen sikkeler içerisinde Roma İmparatorluk darplarında Gallienus Dönemi en yoğun temsil edilirken, yapıların yangın katmanına işaret eden son sikke ise Probus Dönemi’ne ait bir darptır (Fig. 3).
Sonuç
İmparator Aurelianus Dönemi’nde Isaurialı Lydius/Palfuerius, Pisidia Bölgesi’nin önemli kentlerinden biri olan Kremna’yı kuşatarak zaptetmiş ve uzun bir süre elinde tutmuştur[50]. Bu saldırı aynı zamanda Lykia Bölgesi’nin doğusunu da etkilemiştir. İmparator Aurelianus 274 yılında Kremna kentini kuşatmış, daha sonra da İmparator Tacitus, Perge kentini karargâh olarak seçmiş ve İmparator Probus da Doğu Lykia’nın güvenliğini sağlamak çin askerî önlemler almıştır[51]. Arykanda’da 1971-2021 yılları arasında kentin Akropolisinde yapılan kazılarla ele geçen sikke verilerine bakıldığında İmparator Probus Dönemi’nden itibaren belirgin bir kesinti göze çarpmaktadır[52]. Gerek Akropolis gerekse de Akropolisin hemen doğusundaki Yamaç Hamamı’nın kuzeyindeki çalışmalarda günümüze kadar Probus Dönemi (276-282) sonrasına tarihlenen sikke ele geçmemiştir.
Akropolisin doğusunu sınırlayan sur içinde ve sur dışında yapılan çalışmalarda da ele geçen sikkeler en geç Probus Dönemi’ni yansıtmakta olup bu veriler tahribat katmanı ile örtüşmektedir. Özellikle Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde kazılarda yoğun yangın tabakaları saptanmıştır. İmparator Probus Dönemi sikke verilerindeki kesinti ve tahribat katmanları, kentin Akropolisinin 278 yılında saldırıya uğrayarak tahrip edildiğine işaret etmektedir. İmparator Probus Dönemi’nde 278 yılında Isaurialılar’ın Lykia’ya saldırmaları bölge genelinde yaklaşık bir yıl süren sıkıntılı bir sürece neden olmuştur[53]. Bu dönemde praetoria subayı olan Marcus Aurelius Ursio ve praefectus praetorio Ulpius Silvinus’un ayaklanmayı bastırak üzere bölgede görevlendirilmeleri ve hassa alayının bölgeye sevk edilmiş olması Isaurialılar’ın Lykia’da neden olduğu sorunların büyüklüğüne işaret etmektedir. Marcus Aurelius Ursio, Arykanda kenti tarafından onurlandırıldığı yazıtta “kentin hamisi ve velinimeti” olarak anılmaktadır[54]. Kentte ele geçen bu yazıt, Isaurialılar’ın saldırılarının Arykanda’yı da etkilediğini göstermesi açısından önemlidir. Bu bağlamda kentin Akropolisinde sur içinde ve sur dışındaki Yamaç Hamamı’nın kuzeyinde tespit edilen yangın tabakaları da söz konusu dönemde Isaurialılar’ın saldırıları ile bağlantılı olmalıdır.
MS 3. yüzyılın son çeyreğinde yaşanan bu olaylar sırasında Arykanda Akropolisinin ve yakın çevresinin önemli bir bölümünün çıkan yangınlar ile tahrip olduğu, geleneksel konut alanının yavaş yavaş terk edilerek kentin güneyinde daha alt kottaki teraslara taşındığı anlaşılmaktadır.
KATALOG
Hellenistik Dönem
Macedonia Krallığı
III. Alexander
MÖ 336-323
Ö/ Aslan postlu Herakles başı, sağa dönük.
A/ AΛEΞANΔPOY; üstte ok ve sadak, altta Herakles’in sopası.
Price 1991, No. 268, 272-273, 277-278, 280-281, 283-287, 289-293, 301, 307-308, 311-314
1* Æ 5,85gr 18,6mm 12h Buluntu Yeri: YHK 5 Kot: 812,85 X: 3,70 Y: 5,20 Sr 2513 Kazı Env. No: Ary 2013-2517
2* Æ 5,40gr 18,8mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,25 X: 3,00 Y: 1,40 Sr 180 Kazı Env. No: Ary 2017-186
Sardeis veya Belirsiz Batı Küçük Asya
yak. MÖ 334-310
Ö/ Ortasında ¾ sağa dönük Herakles başı yer alan Makedon kalkanı.
A/ B-[A]; miğfer.
Price 1991, No. 2546 (Sardeis yak. MÖ 334-323); 2801-5; 2808 (Belirsiz Batı Küçük Asya, yak. MÖ 323-310).
3* Æ 3,64gr 16,0mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,49 X: 4,28 Y: 7,52 Sr 10657 Kazı Env. No: Ary 2012-10683
Ptolemaios Krallığı
I. Ptolemaios Soter
Palai Paphos
MÖ 294 Sonrası
Ö/ Poloslu Aphrodite başı, sağa dönük.
A/ Lejant okunaksız; şimşek demeti üzerinde sola dönük duran, kanatları kapalı kartal; sembol/monogram okunmuyor.
Svoronos 1904-1908, No. 75-77; CPE, No. B126; B128-30.
4* Æ 7,90gr 21,8mm 12h Buluntu Yeri: YHK 4 Kod: 812,07 X: 4,10 Y: 2,70 Sr 2109 Kazı Env. No: Ary 2013-2113
Seleukos Krallığı
III. Antiokhos
Sardeis MÖ 190 civarı?
Ö/Apollon başı, sağa dönük.
A/ Apollon ayakta, sola dönük, çıplak, sol kolu ile sağındaki tripota yaslanmakta ve sağ elinde yay tutmakta.
5* Æ 4,38gr 16,0mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,30 X: 2,64 Y: 5,230 Sr 10724 Kazı Env. No: Ary 2012-10744
Yunan ve Roma Şehir Sikkeleri
Karia Bölgesi
Rhodos
yak. MÖ 170-150, B Grubu
Hemidrahmi
Ö/ Işın taçlı Helios başı, 3/4 cepheden.
A/ Rhodos Gülü, quadratum incusum içinde; sağ ve sol alanda P-O; üstte magistrat adı, ΔEΞAΓΟΡΑΣ; sol altta üzüm salkımı.
SNG Finland I, No. 647; Jenkins 1989, 107, Grup B No. 39.
6* AR 1,24gr 12,1mm 12h Buluntu Yeri: YHK 3 Kot: 811,62 X: 3,16 Y: 1,40 Kazı Env. No: Ary 2013-57
Ö/ Şua taçlı Helios başı, cepheden.
A/ Rhodos gülü.
7 Æ 2,07gr 15,1mm 2h Buluntu Yeri: YHK 4b Kot: 812,07 X: 3,80 Y: 1,60 Sr 2103 Kazı Env. No: Ary 2013-2108
Phrygia Bölgesi
Hierapolis
‘Pseudo-autonomous’ – MS 2. veya Erken 3. yüzyıl (yak. 100-218)
Ö/ Asklepios’un defne çelenkli ve drapeli büstü, sağa dönük; sağda yılanlı asa.
A/ ΙeΡΑΠοΛEΙΤΩΝ; Nemesis ayakta, sola dönük, sağ eliyle khitonunu omuz üzerinden çekiştirmekte.
RPC IV.2, No. 203.
8* Æ 3,94gr 19,2mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1 Kot: 810,57 X: 5,00 Y: 5,20 Sr 8607 Kazı Env. No: Ary 2012-8616
Lykia Bölgesi
Zemuri Beyi Perikle (MÖ 382-360)
Ö/ Pan ? başı, cepheden.
A/ [Π] - Ρ[e] - [K]Λ; Triskeles.
Weber III, No. 7244-5, Pl. 259; SNG v. Aul. Lykien, No. 4257-8; SNG Cop. Lycia, No. 34-7; SNG Finland II, No. 502-3; Tek 2002, 278, No. 2-12.
9* Æ 1,99gr 12,8mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1 Kot: 810,50 X: 2,70 Y: 2,73 Sr 7000 Kazı Env. No: Ary 2015-7013
Lykia Birliği
Periyot II (Bölge Gümüşleri)
2. Seri (MÖ 88-84?)
Pseudo-Birlik
Phaselis
Ö/ Apollon’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ ΦAΣHΛI; Quadratum incusum içinde kithara; sağ altta meşale ve sol altta şimşek demeti.
Troxell 1982, No. 53 (10 örnek).
10* AR 2,24gr 14,0mm 12h Buluntu Yeri: YHK 3 Kot: 811,14 X: 1,36 Y: 3,17 Kazı Env. No: Ary 2013-59
Periyot III (Şehir Bronzları-MÖ yak. 100/80-yak. 31)
Ö/ ΛYKIΩΝ; Apollon’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ Quadratum incusum içinde çapraz yay ve sadak; sadak sol üst köşeden sağ alt köşeye uzanmakta.
Troxell 1982, No. 62a.
11 Æ 1,62gr 10,5mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 811,76 X: 4,80 Y: 4,00 Sr 10524 Kazı Env. No: Ary 2012-10533
12 Æ 1,06gr 10,3mm 12h Buluntu Yeri: YHK 5 Kot: 813,38 X: 5,00 Y: 4,86 Kazı Env. No: Ary 2013-2526
13* Æ 1,00gr 09,3mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,32 X: 4,35 Y: 5,50 Sr 10724 Kazı Env. No: Ary 2012-10751
14 Æ 0,87gr 11,1mm 11h Buluntu Yeri: YHK 1b Doğusundaki Yol Yüzey Kazı Env. No: Ary 2013-4
Periyot IV (Bölge Gümüşleri)
1. Seri (MÖ 48/42)
Kragos
AR Hemidrahmi
Ö/ [Λ-Y]; Apollon’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ K-P; Quadratum incusum içinde kithara.
Troxell 1982, No. 84 (Cragus); RPC I, No. 3301a.
15* AR 1,46gr 15,3mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1 Kot: 810,66 X: 3,75 Y: 5,10 Sr 8558 Kazı Env. No: Ary 2012-8571
Periyot V Bronzları
C Serisi (MÖ c. 23-19/18?)
Kragos
Ö/ [Λ-Y]; Apollon’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ [K]-P; Çelenk içinde kithara.
Troxell 1982, No. 197 (1 örnek).
16 Æ 8,93gr 25,0mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1 Yüzey Kazı Env. No: Ary 2016-4
G Serisi (c. MÖ 1. yüzyıl sonu-MS 43 Öncesi)
Kragos
Ö/ K-P; Apollon’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ Λ-Y; Artemis’in başı, sağa dönük.
Troxell 1982, No. 223 (3 örnek); RPC I, No. 3332a.
17* Æ 4,35gr 20,0mm 12h Buluntu Yeri: YHK 4 Kot: 812,54 X: 2,67 Y: 5,17 Sr 2013 Kazı Env. No: Ary 2013-2018
Arykanda
MÖ 2. yüzyıl sonu-1. yüzyıl başı
Ö/ Helios başı, sağa dönük.
A/ Apollon Daphneus ayakta, sola dönük, çıplak, sol kolu ile sağındaki sütunceye yaslanmakta ve sağ elinde yay tutmakta; solda monogram, AP
Svoronos 1903, 188, No. 79-80; SNG v. Aul. Lykien, No. 4273; SNG Cop. Lycia, No. 47-9; Tek 2002, 280-2, No. 31-85.
18* Æ 3,80gr 17,9mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1 Kot: 811,51 X: 3,90 Y: 3,70 Sr 7034 Kazı Env. No: Ary 2015-7035
III. Gordianus (238-244)
Ö/ [AYT KAI M ANT γOP]δIANOC CEB; İmparator Gordianus’un şua taçlı ve zırhlı büstü sağa dönük.
A/ AΡYKAN-δ-EωN; Dörtnala giden at üzerinde Helios, başında ışın taçlı Phryg başlığı, sağ elinde sopa tutmakta, arkasında uçuşan khlamys.
Hans v. Aul. Lykien, No. 29-37; SNG v. Aul. Lykien, No. 4279; RPC VII.2, No. Unassigned; ID 21596, 21601-2.
19* Æ 9,31gr 25,1mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,43 X: 2,50 Y: 6,55 Sr 10687 Kazı Env. No: Ary 2012-10715
Ö/ AY KAI M ANT γOPδIANOC CE; İmparator Gordianus’un defne çelenkli ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ AΡYKAN-δEωN; Ares ayakta, miğferli başı sağa dönük, askeri giysili, sağ elinde mızrak tutmakta, sol eli kalkan üzerinde.
Hans v. Aul. Lykien, No. 43-44; RPC VII.2, No. Unassigned; ID 21598.
20* Æ 18,31gr 30,0mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,88 Yüzey Temizliği Kazı Env. No: Ary 2012-10771
Podalia
Tranquillina (Augusta) (III. Gordianus’un Eşi)
Ö/ ϹΑΒ ΤΡΑΝΚYΛΛEΙΝΑ CE; Tranquillina’nın diademli ve drapeli büstü, sağa dönük.
A/ ΠΟΔΑΛΙ-ωΤωΝ; Ares ayakta sağa dönük, askeri giysili ve miğferli, sağ elinde mızrak tutmakta, sol eli kalkan üzerinde.
Hans v. Aul. Lykien, No. 286; RPC VII.2, No. Unassigned; ID 21621.
21* Æ 22,13gr 31,8mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,41 X: 5,66 Y: 5,68 Sr 10657 Kazı Env. No: Ary 2012-10677
Pamphylia Bölgesi
Attaleia
Marcus Aurelius (161-180)
Ö/ AYT KAI M ANT ΑYΡ ΑΝΤΩΝI[ ]; Marcus Aurelius’un defne çelenkli, drapeli ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ ΑΤ ΤΑ-[ΛΕ]ΩΝ; Ayakta figür, sola dönük, sol elinde mızrak ve sağ elinde kozalak? gibi bir obje tutmakta.
22* Æ 6,72gr 25,7mm 6h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,43 X: 3,02 Y: 3,63 Sr 10724 Kazı Env. No: Ary 2012-10749
Perge
Perge ile Side İttifakı
Tranquillina (Augusta)
Ö/ ϹΑΒEΙ ΤΡΑΝ-ΚYΛΛEΙΝΑΝ; İmparatoriçenin diademli ve drapeli büstü, sağa dönük; omuzlarında hilal.
A/ ΠEΡΓΑΙ-ΩΝ ϹΙΔΗΤΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑ; Artemis ve Athena, cepheden, birbirlerine dönük, aralarındaki ateşi yanan sunağın üzerinde ellerini birleştirmekte; Artemis’in omzunda sadağı, başında hilal ve sol eli ile ok tutmakta; Athena kalkan ve mızrak tutmakta.
RPC VII.2, No. Unassigned, ID 21038.
23* Æ 13,06gr 26,6mm 12h Buluntu Yeri: YHK 3 Kot: 811,49 X: 5,31 Y: 4,15 Kazı Env. No: Ary 2013-36
Pisidia Bölgesi
Termessos Maior
MÖ 71-36
Ö/ Zeus’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ TEP; sola doğru koşan at; üstte tarih okunmuyor.
SNG v. Aul. Pisidien, No. 5330-4; SNG cop. Pisidia, No. 291-9.
24* Æ 3,80gr 19,0mm 12h Buluntu Yeri: YHK 3 Kot: 812,18 X: 5,20 Y: 4,13 Sr 2053 Kazı Env. No: Ary 2013-2058
Nero (54-68)
Yıl 130 (60)
Ö/ Zeus’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ API; at protomu; altta şimşek demeti.
RPC I, No. 3514
25* Æ 4,98gr 18,7mm 12h Buluntu Yeri: YHK 3 Kot: 811,22 X: 3,55 Y: 2,19 Sr 37 Kazı Env. No: Ary 2013-45
MS 3. Yüzyıl
Ö/ ΤEΡ-ΜΗϹ ϹEΩΝ; Solymos’un miğferli ve zırhlı büst, sağa dönük.
A/ [ΤΩ]Ν ΜEΙ[ΖΟ]ΝΩΝ; Solymos ayakta, cepheden, başı sola dönük, sağ elinde mızrak ve sol elinde kılıç? Tutmakta, sağda kalkanı.
RPC VIII, No. (unassigned, ID 73236).
26* Æ 4,90gr 23,7mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,65 X: 2,64 Y: 4,06 Sr 10613 Kazı Env. No: Ary 2012-10634
Roma İmparatorluk Sikkeleri
Vespasianus (68-79)
Roma Darphanesi
Denarius, 75-79
Ö/ IMP CAESAR VESPASIANVS AVG; İmparator Vespasianus’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ IOVIS CVSTOS; Iupiter ayakta, cepheden, sol elinde scepter ve sağ elinde solda zeminde ateşi yanan altara doğru patera tutmakta.
RIC II, 28, No. 124b.
27* AR 3,33gr 18,6mm 6h Buluntu Yeri: YHK 3 Kot: 811,15 X: 3,40 Y: 0,90 Kazı Env. No: Ary 2013-67 AS
Ö/ IMP CAES VESPASI [ ]; İmparator Vespasianus’un defne çelenkli başı, sola dönük.
A/ Tanrıça ayakta, cepheden, sol elinde cornucopiae ve sağ elinde bir obje tutmakta.
28 Æ 10,70gr 26,7mm 12h Buluntu Yeri: YHK 3 Kot: 811,43 X: 5,27 Y: 4,85 Sr 75 Kazı Env. No: Ary 2013-79
Traianus (98-117)
Denarius, 103-111
Ö/ IMP TRAIANO AVG GER DAC P M TR P [COS V P P]; İmparator Traianus’un defne çelenkli ve drapeli büstü, sağa dönük.
A/ SPQR OPTIMO PRIN[CIPI]; Annona ayakta, sola dönük, sağ elinde buğday başakları ve sol elinde cornucopiae tutmakta, solda ayaklarının yanında modius.
RIC II, 255, No. 166.
29* AR 2,79gr 18,5mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1 Kot: 810,31 X: 3,82 Y: 5,40 Sr 7085 Kazı Env. No: Ary 2015-7095
Hadrianus (117-138)
Sestertius
Ö/ İmparator Hadrianus’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ Okunmuyor.
30 Æ 9,47gr 24,5mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 X: 5,50 Y: 6,10 Sr 10699 Kazı Env. No: Ary 2012-10618
31 Æ 11,78gr 25,4mm 6h Buluntu Yeri: YHK 4b Kot: 812,42 X: 4,21 Y: 2,11 Sr 2038 Kazı Env. No: Ary 2013-2041
Antoninus Pius (138-161)
Roma Darphanesi
As
143-144
Ö/ ANTONINVS AVG-PIVS P P TR P COS III; İmparator Antoninus Pius’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ IMPERATOR II, S-C; Victoria ayakta, sağa doğru ilerlemekte, sağ elinde defne çelengi tutmakta.
RIC III, 120, No. 731b.
32* Æ 8,62gr 27,7mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,14 X: 2,38 Y: 3,61 Sr 153 Kazı Env. No: Ary 2017-159
Ö/ İmparator Antoninus Pius’un defne çelenkli başı, sola dönük.
A/ Tanrıça sola dönük oturmakta.
33 Æ 10,81gr 27,4mm Yön: 12h Buluntu Yeri: YHK1A2 Kot: 813,36 X: 1,75 Y: 5,30 Sr 5 Kazı Env. No: Ary 2016-7
Marcus Aurelius (161-180)
Ö/ İmparator Marcus Aurelius’un defne çelenkli başı, sağa dönük.
A/ Tanımlanamayan figür, sola dönük oturmakta.
34 Æ 3,48gr 18,9mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,34 X: 4,10 Y: 1,11 Sr 120 Kazı Env. No: Ary 2017-123
Iulia Mamaea (Severus Alexander’ın Annesi-222-235)
Sestertius
Ö/ [IVLIA] MAMAEA [AVGVSTA]; Iulia Mamaea’nın diademli ve drapeli büstü, sağa dönük.
A/ [VESTA], S-C; Vesta ayakta, sola dönük, sol eli ile scepter ve drapesini tutmakta.
RIC IV/II, 127, No. 708.
35* Æ 8,62gr 27,9mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,14 X: 2,38 Y: 3,61 Sr 155 Kazı Env. No: Ary 2017-161
III. Gordianus (238-244)
Roma Darphanesi
Sestertius
240
Ö/ IMP CAES M ANT GORDIANVS AVG; İmparator Gordianus’un defne çelenkli ve drapeli büstü, sağa dönük.
A/ ABVNTANTIA AVG, S-C; Abundantia ayakta, sağa dönük, her iki eliyle tuttuğu cornucopiaeyi sağda yere doğru boşaltmakta.
RIC IV/III, 45, 274a.
36* Æ 17,91gr 29,7mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,16 X: 4,70 Y: 2,62 Sr 144 Kazı Env. No: Ary 2017-150
As
Ö/ IMP CAES M ANT GORDIANVS AVG; İmparator Gordianus’un defne çelenkli, drapeli ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ Okunmuyor.
37 Æ 12,50gr 26,1mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,10 X: 6,02 Y: 5,60 Sr 155Kazı Env. No: Ary 2017-168
I. Philippus (Arab) (244-249)
Roma Darphanesi
Antoninianus
Grup 2
Ö/ IMP M IVL PHILIPPVS AVG; İmparator Philippus’un şua taçlı ve drapeli büstü, sağa dönük.
A/ ANNONA AVGG; Annona ayakta, sola dönük, sağ eliyle solda zemindeki modius üzerine doğru buğday başakları ve sol elinde cornucopiae tutmakta.
RIC IV/III, 71, No. 28c
38* Ant. 3,69gr 23,4mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1 Kot: 810,36 X: 2,47 Y: 2,60 Sr 7000 Kazı Env. No: Ary 2015-7012
Traianus Decius (249-251)
Antoniniani
Grup 2
Ö/ IMP C M Q TRAIANVS DECIVS AVG; İmparator Traianus Decius’un şua taçlı, drapeli ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ ABVNTANTIA; Abundantia ayakta, sağa dönük, elinde tuttuğu cornucopiae’yi aşağı doğru dökmekte.
RIC IV/III, 121, No. 10b.
39* Ant. 2,82gr 24,6mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 811,03 X: 4,87 Y: 2,45 Sr 79 Kazı Env. No: Ary 2017-83
Ö/ IMP C M Q TRAIANVS DECIVS AVG; İmparator Traianus Decius’un şua taçlı ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ DACIA; Dacia ayakta, sola dönük, sağ elinde ejderha başlı standart tutmakta.
RIC IV/III, 121, No. 12b.
40* Ant. 4,47gr 23,1mm 6h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,52 Yangın Tabakası X: 4,75 Y: 7,01 Sr 10687 Kazı Env. No: Ary 2012-10717
Trebonianus Gallus (251-253)
Roma Darphanesi
Sestertius
Ö/ IMP CAEC VIBIVS TREBONIANVS GALLVS AVG; İmparator Trebonianus Gallus’un defne çelenkli, drapeli ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ [LIBERALI]TAS AVGG, S-C; Liberalitas ayakta, sola dönük, sol elinde cornucopiae ve sağ elinde abaküs tutmakta.
RIC IV/III, 171, No. 13b.
41* Æ 19,75gr 29,2mm 12h Buluntu Yeri: YHK 4b Kot: 812,33 X: 4,15 Y: 4,70 Sr 2043 Kazı Env. No: Ary 2013-2048
I. Valerianus (253-260)
Moesia (Viminacium) Darphanesi
Antoninianus
254-5
Ö/ IMP C P LIC VALERIANVS AVG; İmparator Valerianus’un şua taçlı ve drapeli imparator büstü, sağa dönük.
A/ PACATORI - ORBIS; Iupiter sola dönük oturmakta, sol elinde scepter ve sağ elinde patera tutmakta, ayaklarının yanında kartal.
RIC V/I, 55, No. 218.
42* Ant. 4,04gr 21,2mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,49 X: 4,40 Y: 7,50 Sr 10657 Kazı Env. No: Ary 2012-10678
Gallienus (253-268)
Roma veya Asia Darphanesi
Antoninianus
Tarihsiz
Ö/ GALLIENVS AVG; İmparator Gallienus’un şua taçlı ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ AEQVI-TAS AVG; Aequitas ayakta, sola dönük, sol elinde cornucopiae ve sağ elinde terazi tutmakta.
RIC V/I, 144, 186, No. 159, 627.
43* Ant. 3,79gr 22,1mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,36 X: 5,10 Y: 4,20 Sr 10613 Kazı Env. No: Ary 2012-10623
Asia Darphanesi
Antoniniani
267
Ö/ GALLIENVS AVG; İmparator Gallienus’un şua taçlı, drapeli ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ AETERNITAS AVG; Saturn ayakta sağa dönük, tırpan tutmakta; kesimde, PXV
RIC V/I, 184 No. 606.
44* Ant. 3,81gr 22,4mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Kod: 810,55 Kazı Env. No: Ary 2012- 10669
45* Ant. 3,48gr 23,2mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,30 X: 5,26 Y: 5,28 Sr 129 Kazı Env. No: Ary 2017-135
Ö/ GALLIENVS AVG; İmparator Gallienus’un şua taçlı ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ SALV-S AVG; Apollon ayakta, sola dönük, sağ elinde defne dalı tutmakta, sol kolu ile sağdaki tripota yaslanmakta; kesimde, PXV.
RIC V/I, 185, No. 610.
46* Ant. 4,13gr 22,0mm 6h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,41 X: 4,92 Y: 4,20 Sr 10657 Kazı Env. No: Ary 2012-10667
Antoniniani
Tarihsiz
Ö/ GALLIENVS AVG; İmparator Gallienus’un şua taçlı, drapeli ve zırhlı büstü, sağa dönük
A/ VENER VICTRIX; Venüs ayakta, sola dönük, sağ elinde miğfer, sol elinde çapraz mızrak tutmakta, sol kolu ile sağındaki kalkana yaslanmakta.
RIC V/I, 189, No. 660.
47* Ant. 3,62gr 20,5mm 11h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,72 X: 3,50 Y: 6,38 Sr 10576 Kazı Env. No: Ary 2012-10598
Ö/ GALLIENVS AVG; İmparator Gallienus’un şua taçlı ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ SALVS AVG; Salus ayakta, başı sola dönük, kolların tuttuğu yılanı beslemekte; kesimde, [SP]QR.
RIC V/I, 189, No. 657.
48* Ant. 3,70gr 22,6mm 12h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,16 X: 4,70 Y: 2,62 Sr 146 Kazı Env. No: Ary 2017-152
Darphanesi Belirlenemeyen
Antoninianus
Tarihsiz
Ö/ [GA]LLIENVS AVG; İmparator Gallienus’un şua taçlı ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ FORTVN[A R]EDVX; Fortuna sola dönük oturmakta, sol elinde cornucopiae ve sağ elinde dümen tutmakta; kesimde, [ ]*T.
49* Ant. 4,42gr 24,0mm 6h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,70 X: 4,50 Y: 8,00 Sr 10753 Kazı Env. No: Ary 2012-10766
Antoninianus
Ö/ GALLIENVS. İmparator Gallienus’un şua taçlı ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ Okunmuyor.
50 Ant. 3,51gr 22,5mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,17 X: 5,44 Y: 5,48 Sr 146 Kazı Env. No: Ary 2017-154
Cornelia Salonina (İmparator Gallienus’un Eşi)
Asia Darphanesi
Antoninianus
Tarihsiz
Ö/ SALONINA AVG; İmparatoriçe Salonina’nın diademli ve drapeli büstü, sağa dönük.
A/ VICTORIA AVG; Victoria ayakta, sola doğru, sol elinde palmiye dalı ve sağ elinde çelenk tutmakta; kesimde, SPQR.
RIC V/I, 195, No. 41[55].
51* Ant. 3,20gr 22,7mm 12h Buluntu Yeri: YHK 2 Güney Kapı Eşiği Kazı Env. No: Ary 2016-1
Claudius Gothicus (268-270)
Antiochia Darphanesi
Antoniniani
Tarihsiz
Ö/ IMP C CLAVDIVS AVG; İmparator Cladius Gothicus’un şua taçlı başı, sola dönük.
A/ IVNO R-EGINA; Iuno ayakta, sola dönük, sağ elinde patera ve sol elinde scepter tutmakta, solda ayaklarının yanında tavus kuşu.
RIC V/I, 229, No. 212.
52* Ant. 2,91gr 22,4mm 6h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,62 X: 3,30 4,80 Sr 10657 Kazı Env. No: Ary 2012-10662
Ö/ IMP C CLAVDIVS AVG; İmparator Cladius Gothicus’un şua taçlı ve drapeli büstü, sağa dönük.
A/ IVNO REGINA; Iuno ayakta, sola dönük, sağ elinde patera ve sol elinde scepter tutmakta, solda ayaklarının yanında tavus kuşu; kesimde, B.
RIC V/I, 229, No. 212.
53* Ant. 3,67gr 21,1mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1 Kot: 810,16 X: 3,35 Y: 5,48 Sr 7085 Kazı Env. No: Ary 2015-7096
Ö/ [IMP C CL]AVDIVS AVG; İmparator Cladius Gothicus’un şua taçlı, drapeli ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ [IVNO R-E]GINA; Iuno ayakta, sola dönük, sağ elinde patera ve sol elinde scepter tutmakta, solda ayaklarının yanında tavus kuşu; kesimde, B.
RIC V/I, 229, No. 212.
54* Ant. 2,34gr 20,8mm 6h Buluntu Yeri: YHK 3 Kod: 811,45 X: 6,40 Y: 5,60 Sr 86 Kazı Env. No: Ary 2013-90
Antoniniani
Ö/ [ ] CLAVDIVS P F AVG; İmparator Cladius Gothicus’un şua taçlı, drapeli ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ Okunmuyor.
55 Ant. 5,89gr 25,6mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1 Kot: 811,29 X: 4,78 Y: 3,37 Kazı Env. No: Ary 2015-7033
56 Ant. 3,07gr 21,0mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,14 X: 6,79 Y: 6,12 Sr 155 Kazı Env. No: Ary 2017-162
Quintillus (270)
Cyzicus Darphanesi
Antoninianus
Ö/ IMP QVINTILLVS P F AVG; İmparator Quintillus’un şua taçlı, drapeli ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ IOVI CONSERVATORI; Iupiter ayakta, sola dönük, sağ elinde şimşek demeti ve sol elinde scepter tutmakta; solda zeminde küçük imparator figürü.
RIC V/I, 247, No. 84.
57 Ant. 3,86gr 21,5mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1 Kot: 809,88 X: 5,15 Y: 4,00 Sr 7067 Kazı Env. No: Ary 2015-7070
Probus (276-282)
Roma Darphanesi?
Antoninianus
Ö/ IMP PROBVS P F AVG; İmparator Probus’un şua taçlı ve zırhlı büstü, sağa dönük.
A/ VICTORIA GERM; İki esir arasında trophy; kesimde darphane işareti okunmuyor.
RIC V/II, 41, No. 220.
58 Ant. 3,20gr 22,5mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1 - Doğu Bölümü X: 1,84 Y: 3,46 Sr 8607 Kazı Env. No: Ary 2012-8611
Theodosius (379-395)
Darphanesi Okunmuyor
Æ4
392-395
Ö/ [D N T]HEODOSI[VS P F AVG]; İmparator Theodosius’un inci diademli ve drapeli büstü, sağa dönük.
A/ [SALVS-REIPVBLICAE]; Victoria sola doğru, omzunda trophy taşımakta ve sağ eli ile esir sürüklemekte.
LRBC II, Salus Rei Publicae, Tip 2.
59 Æ 1,09gr 16,1mm 6h Buluntu Yeri: YHK 5 Kot: 812,82 X: 4,40 Y: 5,95 Sr 2513 Kazı Env. No: Ary 2013-2516
Kenti Belirlenemeyenler
Ö/ Miğferli Athena başı, sola dönük.
A/ Okunmuyor.
60 AR 4,36gr 19,7mm 6h Buluntu Yeri: YHK 1 Kot: 811,51 X: 3,82 Y: 4,03 Sr 7034 Kazı Env. No: Ary 2015-7040
Ö/ Baş, sağa dönük.
A/ Okunmuyor.
61 Æ 4,44gr 18,6mm -h Buluntu Yeri: YHK 3 Kot: 810,78 X: 3,78 Y: 1,94 Sr 86 Kazı Env. No: Ary 2013-95
62 Æ 1,77gr 13,2mm -h Buluntu Yeri: YHK 4a Kot: 811,78 X: 4,52 Y: 6,44 Sr 2068 Kazı Env. No: Ary 2013-2078
63 Æ 1,05gr 12,7mm -h Buluntu Yeri: YHK 5 Kot: 813,37 X: 4,30 Y: 2,25 Sr 2513 Kazı Env. No: Ary 2013-2518
Ö/ Okunmuyor.
A/ Mızrak.
64 Æ 3,60gr 18,2mm 9h Buluntu Yeri: YHK 4a Kot: 811,81 X: 4,70 Y: 6,60 Sr 2068 Kazı Env. No: Ary 2013-2077
Ö/ Okunmuyor.
A/ Ayakta figür, sola dönük.
65 Æ 4,33gr 19,0mm -h Buluntu Yeri: YHK 4 Kot: 812,09 X: 4,00 Y: 1,65 Sr 2109 Kazı Env. No: Ary 2013-2112
66 Æ 3,47gr 21,6mm 6 Buluntu Yeri: YHK Yüzey Kazı Env. No: Ary 2013-2
İmparatoru Belirlenemeyenler
AS
Ö/ Okunmuyor.
A/ Tanrıça ayakta, cepheden, sol elinde scepter tutmakta.
67 Æ 10,00gr 26,0mm 12h Buluntu Yeri: YHK 4 Kot: 811,72 X: 5,92 Y: 7,30 Sr 2060 Kazı Env. No: Ary 2013-2062
Okunmayanlar
Ö/ Okunmuyor.
A/ Okunmuyor.
68 Æ 4,38gr 16,2mm -h Buluntu Yeri: YHK 4a Kot: 811,70 X: 4,85 Y: 6,55 Sr 2080 Kazı Env. No: Ary 2013-2084
69 Æ 2,89gr 15,6mm -h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810,55 X: 3,36 Y: 6,40 Sr 10657 Kazı Env. No: Ary 2012-10668
70 Æ 2,66gr 19,2mm -h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,14 X: 3,54 Y: 4,20 Sr 173 Kazı Env. No: Ary 2017-181
71 Æ 2,33gr 18,8mm -h Buluntu Yeri: YHK 1-A2 Kot: 810,10 X: 6,02 Y: 5,60 Sr 165 Kazı Env. No: Ary 2017-170
72 Æ 1,91gr 10,2mm -h Buluntu Yeri: YHK 2 Kot: 810.33 X: 4,30 Y: 2,95 Sr 10769 Kazı Env. No: Ary 2012-10770
73 Æ 1,63gr 11,1mm -h Buluntu Yeri: YHK 4a Kot: 811,70 X: 4,65 Y: 6,45 Sr 2080 Kazı Env. No: Ary 2013-2085
74 Æ 1,54gr 12,1mm -h Buluntu Yeri: YHK 3 Kot: 811,43 X: 5,27 Y: 4,85 Sr 75 Kazı Env. No: Ary 2013-80
75 Æ 1,29gr 11,0mm -h Buluntu Yeri: YHK 4a Kot: 811,87 X: 4,54 Y: 6,56 Sr 2068 Kazı Env. No: Ary 2013-2072
76 Æ 1,28gr 13,6mm -h Buluntu Yeri: YHK 7a Kot: 813,59 X: 4,70 Y: 7,05 Sr Kazı Env. No: Ary 2013-2023
77 Æ 1,09gr 8,3mm -h Buluntu Yeri: YHK Yüzey Kazı Env. No: Ary 2015-42
EKLER
LEVHALAR