Yayın Politikası
-Dergi, https://hoyuk.gov.tr/ adresinden Türkçe ve İngilizce dillerinde yayımlanır.
-Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır.
-Orijinal, yayımlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış araştırma makaleleri değerlendirmeye kabul edilir.
-Höyük dergisi araştırma makalelerini içerir. Kongre-sempozyum haberleri, kitap tanıtımları ve kritikleri değerlendirmeye alınmaz.
- Dergiye gönderilecek makalelerde kelime sayısı aralığı 3000-10000 olmalıdır. Belirtilen aralığı aşan başvurular yazar(lar)a iade edilir.
- Çalışmaların, metinden bağımsız olarak 200-250 kelime aralığında Türkçe ve İngilizce özet ile 5-8 kelime aralığında anahtar kelime içermesi zorunludur.
- Dilimleme yöntemiyle tezlerden üretilmiş makaleler ile yazarların tez çalışmalarıyla yüksek benzerlik gösteren makaleler kabul edilmez. Ancak doktora tezlerinden üretilen özgün makaleler Yayın Komisyonu kararıyla değerlendirme sürecine alınabilir.
-Başvuruda yazılara eklenmesi istenen resim, çizim, harita veya belgeler (JPG ve TIFF gibi formatlarda) en az 300 dpi çözünürlükte talep edilir. Bunların telif hakkı ile ilgili gerekli izinlerin alınması yazarlara aittir.
-Yayımlanan tüm makaleler çift taraflı kör akran/hakem değerlendirmesi sürecine tabidir. Değerlendirme sürecinde görev alan hakemlere inceleme ücreti ödenir.
-Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
-Dergide yayımlanan makalelerin yayın hakkı Türk Tarih Kurumuna aittir. Dergi, Türk Tarih Kurumu malî desteği ile hazırlanır ve yayımlanır. Yazarlardan ücret talep etmez ve yazarlara telif ödemesi yapılır. Tüm makaleler 1 Mayıs 2022 itibarıyla CC BY-NC 4.0 açık erişim lisansı kapsamında yayımlanmaya başlanmıştır. Makalelerin ticari kullanım için dergi yayıncısı Türk Tarih Kurumundan izin alınması gereklidir.
-Dergide makalesi yayımlanan bir yazarın ikinci makalesi en erken -ilk makalesinin yayımlandığı sayıdan itibaren- 2 sayı sonra yayımlanır.
- Dergi, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. Ayrıca Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir.
-Etik ihlalleri engellemek amacıyla dergiye gönderilen makaleler intihal programında (https://intihal.net/) taranır. Benzerlik raporu, “atıf-alıntı farklılığına” dikkat edilip edilmediğinin kontrolü için editör tarafından incelenir. Metinde akademik yazıma uygun olmayan etik dışı durumların tespiti hâlinde çalışma yazar(lar)ına iade edilir.
-Yayımlanan makalelerin görünürlüğünü artırmak amacıyla her bir makaleye DOI atanır.
-Yayımlanan her sayının “zengin üst verisi” yayım tarihinden itibaren en geç dört hafta içinde ulusal ve uluslararası akademik veri platformlarına aktarılır.