Kütahya Tavşanlı Höyük’te 2022 Yılında Bulunan MÖ 3. Binyıla Ait İdoller
Nihan Büyükakmanlar1
, Sezer Seçer Fidan2
, Erkan Fidan3
1İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Mimarlık (İngilizce) Bölümü, İstanbul/TÜRKİYE https://ror.org/04tah3159
2Hititolog
3Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Bilecik/ TÜRKİYE https://ror.org/00dzfx204
Anahtar Kelimeler: İç Batı Anadolu, Tavşanlı Höyük, İdol, İlk Tunç Çağı, Çukur.
Özet
2021 yılında arkeolojik kazıların başladığı Kütahya Tavşanlı Höyük’te, daha önce yapılan yoğun yüzey araştırmaları, jeoarkeolojik sondajlar ile kazılardan elde edilen ilk C14 tarihleri ve arkeolojik malzemeler, höyüğün Tunç Çağı’nın İlk, Orta ve Son Tunç evrelerini içerdiğini göstermiştir. 2021 yılında Son Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı’na ait tabakalarda yapılan ilk çalışmaların ardından, 2022 yılında İlk Tunç Çağı tabakalarını da anlamak üzere höyüğün yaklaşık 60 metre doğusunda yer alan ve günümüzde tarla olarak kullanılan, ova seviyesindeki düzlük alanda 10x10 metre büyüklüğünde bir sondaj çalışmasına başlanmıştır. Bu makalede, Tavşanlı Höyük kazılarında söz konusu sondaj çalışması sırasında, İlk Tunç Çağı’nın sonuna tarihlenen tabakalarda bulunan mermer ve seramik idoller ele alınmıştır. Höyük konilerinden uzakta, Aşağı Şehir kapsamında olduğu öngörülen bir alanda, adak çukurlarında bulunan iki mermer idolün yanı sıra, aynı döneme ait tabakalarda avlu olarak kullanılan boş bir alanda ikisi seramik, biri mermer olan tamamlanmamış yarı mamul idoller açığa çıkarılmıştır. Troia Tipli olarak tanımlanan ve özellikle Batı Anadolu’da kullanım gören bu idollerin, Tavşanlı Höyük’te MÖ 3. binyıla ait çok dar bir alan kazılırken bulunmuş olmaları, ileride daha geniş alanda yapılacak kazıların önemini arttırmaktadır. Tavşanlı Höyük’ün ileriki yıllarda, MÖ 3. binyıl tabakalarının daha geniş kazılması neticesinde bu konular hakkında yeni bilgiler vermesi beklenmektedir.
Atıf/Citation: Büyükakmanlar, Nihan–Seçer Fidan, Sezer–Fidan, Erkan, “Kütahya Tavşanlı Höyük’te 2022 Yılında Bulunan MÖ 3. Binyıla Ait İdoller”, Höyük 16, 2025, 55-70.
Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur./It is declared that scientific and ethical principles were complied with during the preparation of this study and all the works referred are mentioned in the bibliography.
Çalışmanın Tasarlanması/Planning of the Study : Yazar/Author-1 (%40) - Yazar/Author-2 (%30) - Yazar/Author-3 (%30)
Veri Toplanması/Collecting Data :Yazar/Author-1 (%40) - Yazar/Author-2 (%30) - Yazar/Author-3 (%30)
Veri Analizi/Data Analysis : Yazar/Author-1 (%40) - Yazar/Author-2 (%30) - Yazar/Author-3 (%30)
Makalenin Yazımı/Writing the Article : Yazar/Author-1 (%40) - Yazar/Author-2 (%30) - Yazar/Author-3 (%30)
Makale Gönderimi ve Revizyonu/ Submission of the Article and Revisions : Yazar/Author-1 (%40) - Yazar/Author-2 (%30) - Yazar/Author-3 (%30)
Çıkar çatışması beyan edilmemiştir / The Author(s) declare(s) that there is no conflict of interest.
Türk Tarih Kurumu yetkililerine, kazılara destek veren Tavşanlı Belediyesi’ne ve Farika Porselen’e teşekkür ederiz.
